Psihoterapie

De ce venim la psihoterapeut?

Alegem sa apelam la ajutorul unui psihoterapeut atunci cand realizam ca avem o problema pe care singuri nu o putem depasi.

De cele mai multe ori nu suntem noi insine cei care constientizam problema, ci persoanele apropiate din jurul nostru, care observa schimbari in comportamentul sau sentimentele noastre si ne conving sa apelam la ajutorul unui specialist.

De obicei aceste probleme - practic niste mecanisme de aparare - iau forma unor simptome dificil de explicat prin rationamente comune, iar aici intervine rolul important pe care il joaca abordarea psihoterapeutica.

Psihoterapia se bazeaza pe actiunea unor tehnici specifice, bazate pe dialog si comunicare, care au scopul de a restabili echilibrul psihic al clientului.

Metodele utilizate urmaresc modificarea reactiilor sau comportamentelor negative, ameliorarea emotiilor si dezinhibarea gandirii in vederea adaptarii la diverse situatii de viata si atingerii unui nivel de echilibru optim.

Pacientul trebuie sa invete sa isi insuseasca un model de intelegere si autocontrol al starilor psihice, precum si sa abordeze si sa depaseasca in mod corect orice situatie de viata care poate genera stres.

Psihoterapia poate, in acelasi timp, sa nu constituie numai o forma de tratament pentru diverse probleme, ci sa ajute si la descoperirea propriei personalitati, a unei mai bune cunoasteri de sine si poate contribui in sens constructiv la dezvoltarea atat pe plan personal cat si pe plan profesional.

Cu alte cuvinte, Psihoterapia este o metoda de tratament utilizata in cazul problemelor emotionale sau mentale, sub forma unei interventii practicate de catre o persoana calificata, in scopul ameliorarii factorilor psihologici implicati in diverse tipuri de tulburari psihice sau psihosomatice, precum si in scopul imbunatatirii autocunoasterii si dezvoltarii personale.

in functie de situatiile abordate avem urmatoarele

Structuri de psihoterapie